ZIDANA ILI MONTAŽNA KUĆA Istražujemo: Šta se više isplati za gradnju i šta duže traje

Za one koji žele da se skuće često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluku ne može olakšati ni poslovica ‘vrijeme je novac’ jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uvjerenje da je cigla izdržljivija.

Možda su to nekome slatke muke, ali nije svejedno da li će nova kuća od 50 kvadrata za prosječnu četvoročlanu porodicu biti zidana ili montažna bez obzira na razlike u cijeni.

– Montažna kuća je skoro duplo jeftinija od zidane, pošto košta 330 eura po kvadratu, dok se cijena zidanog objekta kreće od 600 do 700 eura. To znači da je za gradnju montažne kuće od 50 kvadrata potrebno 16.500 eura, dok za podizanje zidanog doma treba 30.000 eura u najboljem slučaju. Takođe, za izgradnju montažnog objekta od 50 kvadrata dovoljno je 25 radnih dana, a za stambenu kuću najmanje tri mjeseca i to pod uslovom da je prizemna – ističe Vuk Popović iz firme “Javor inženjering”.

 

Međutim, računicu za zidanu kuću imaju i oni sa polupraznim džepom.

 

– Nažalost, zbog nedovoljno novca mnogi se i dalje odlučuju da zidaju kuću. Tako oni prvo za 2.500 eura izgrade temelj pa onda skupljaju novac za zid, zatim za prvu ploču. Kod montažne kuće, s druge strane, to nije moguće. Vi morate odmah da postavite i prozore i fasadu kako ne bi propala od spoljašnjih uticaja – naglašava Popović.

Prema tradicionalnom shvatanju, beton i cigla bi trebalo duže da traju od drveta. Međutim, i tu ima oprečnih mišljenja.

S druge strane, vox populi o građevinarstvu možda najbolje ilustruje izjava Svetomira Đurđevića iz Velikog Gradišta, kog smo sreli na Sajmu građevinarstva u Beogradu.

– U kući koju je sagradio moj deda žive sad moji unuci, pa vi računajte koliko dugo opstaje. Nisam siguran da bi toliko generacija moglo da živi u montažnoj kući – kaže Đurđević.

Drvo i gips umjesto vode

Efikasnosti izgradnje montažne kuće doprinosi takozvani sistem suve gradnje.

– Gradnja zidane kuće zasniva se, prije svega, na vodi, dok montažni objekat podrazumijeva upotrebu drveta i gipsa više nego vode. Zbog toga nije potrebno sušenje zida kako se ne bi stvorila buđ, što znatno ubrzava radove – objašnjavaju iz građevinskih firmi.

Paralelna računica

 

* Cijena u eurima

 

Izvor: blic.rs

Related Posts

%d bloggers like this: