UVIJEK SAVRŠENA: U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova uz koje će svaku put uživati u slasnom okusu omiljenog ljetnog voća.
1. Ljepota je važna

Tražite čvrstu, simetričnu lubenicu bez posjekotina udubina ili mekih djelova na kori. Bilo kakva oštećenja mogu oštetiti i unutrašnjost, a nepravilnosti otkrivaju kako tijekom rasta možda nije dobila dovoljno vode ili bila na suncu.
2. Podignite je
900px-select-a-watermelon-step-2-version-2
U zreloj lubenici je čak 92 posto vode i oko šest posto šećera. To znači da bi u vodi trebala plutati tek djelićem iznad površine. No teško da ćete u kupnju nositi veliki lavor, pa je najbolje da ju podignete. Trebala bi biti teška za svoju veličinu. Možete ju usprediti s lubenicom iste veličine – ona teža je i slasnija.
3. Potražite “dupe”

Donji dio lubenice trebao bi biti žučkast. To je mjesto na kojem je ležala na tlu, dok je sazrijevala na suncu. Što je mjesto tamnije, to bolje. Ako je blijedo, ili ga uopće nema znači da je lubenica prerano ubrana.
4. Boja

Savršena, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Ako je sjajna, dobre su šanse da će biti manje slatka.
5. Kuckanje

Teško je, ali znalci se kunu u ovu metodu. Člancima lagano lupnite po kori. Zrela lubenica više “vuče” prema tenoru nego basu.
6. A što ako je već prerezana?
Onda je zadatak utoliko lakši. Tražite lubenicu sa što više smeđih a što manje bijelih sjemenki. Meso je tamno crveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od sjemenki i izgleda pomalo zrnato, znači da se već suši.
No kupnja je tek dio posla. U kratkim tutorialima možete pogleddati i neke ideje za posluživanje.

Related Posts

%d bloggers like this: