POZNATI DOKTOR OTKRIVA: Kako se osloboditi masnog tkiva sa vašeg stomaka na zdrav način!?

Visceralno masno tkivo je, međutim puno teže primjetiti jer okružuje organe u vašem centralnom dijelu, kao što su pankreas, jetra, a također okružuje crijeva.

Veliki postotak visceralne masti u tijelu može uzrokovati ozbiljne smetnje u pravilnom radu jetre i spriječiti pravilne hormonalne poruke između tjelesnih vitalnih organa.

To na kraju može uzrokovati otpornost na inzulin što može dovesti do razvoja dijabetesa, visokog krvnog pritiska, povećati holesterol i povećavati rizik od razvoja bolesti srca…

Kako dijagnostikovati i riješiti problem?

Najbolji način da saznate ako imate previše visceralnog masnog tkiva jeste da izmjerite svoj stomak. Ako je struk veći od 76 cm za žene i 102 cm za muškarce, to je jasan pokazatelj da postoji višak masnoće, iako možda imate zdravu tjelesnu težinu.

1. Trebali biste slijediti ispravno prilagođeni plan prehrane prema vašim potrebama

Jedite svježe povrće i voće, koji su puni hranjivih tvari i vlakana koja će olakšati probavu. Morate se konsultovati s profesionalnim nutricionistom koji će vam pomoći da dizajnirate pravilan plan prehrane prema vašim potrebama, s primarnim ciljem poboljšanja zdravlja i mršavljenja.

Ograničiti konzumiranje masti na 20-30% ukupnih dnevnih kalorija, ograničiti zasićene masti pronađene u ulju i prerađenoj hrani na 7% i potpuno izbjegavati trans masti koje su najopasnije.

Plan prehrane je treba biti sastavljen od svježeg povrća i voća, i sporo probavljivih ugljikohidrata koje možete pronaći u leći, grahu i žitaricama.

2. Povećati volumen treninga, kao i intenzitet

Trening s umjerenim intenzitetom 4-5 dana sedmično je jedan od najjednostavnijih načina za održavanje zdravog nivoa fizičke aktivnosti. Trebate trenirati barem pola sata svaki dan, tako ćete spaliti višak kalorija koje ste konzumirali.

U vaš trening uključite hodanje, kružni trening, vožnju biciklom ili bilo čega što će ubrzati otkucaje vašeg srca, te će vas održati u kretanju puni sat.

3. Budite odgovorni i motivisani

Budući da je podržan od strane istomišljenika zajednice odličan je način da se u skladu sa svojim planom prehrane postignu ciljevi mršavljenja puno brže.

Zdravo mršavljenje je spor proces i ne treba očekivati da će se izgubiti višak masnoće preko noći, jer je dugo vrijeme da se dobije željena težinu na prvom mjestu.

Zaključak

Postupan i polagan gubitak težine smanjuje količinu visceralnog masnog tkiva na efikasniji način i eliminiše bilo kakve druge zdravstvene komplikacije.

Haber.ba

Share