NAJLAKŠE MRŠAVLJENJE: 5 SAVETA ZA TOPLJENJE KALORIJA HODANJEM!

Da biste hodanje koristili kao dobru vežbu koja će vam pomoći da smršate, izgradite mišiće i nabijete kondiciju, ne morate da hodate kilometrima svakodnevno. Ovih pet trikova pomoći će vam da iz hodanja izvučete maksimum i da sagorite i do 50 posto kalorija više

1. Hodajte uzbrdo

Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stepenice, tlo pod nagibom i sagorećete 50 posto više kalorija nego da hodate po ravnom tlu. Ako vežbate na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stepeni, a zatim povećajte do 7 ili 8 stepeni pri čemu ćete zaista osetiti pojačani intenzitet korišćenja mišića. Ako možete, izbegavajte da se držate za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti učinak hodanja.

2. Povećajte brzinu hodanja

Ako uspete da hodate brzinom od oko 126 metara u minuti (oko 2 metra u sekundi), sagorećete jednaki broj kalorija po prohodanom kilometru kao da trčite. Hodajte radeći brzinske intervale – hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umerenom brzinom. Na taj način sprečićete zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dugo vremena nakon što završite s hodanjem.

3. Koristite ruke

Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i dok hodate zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak – ako zamahnete rukama previše napred, nećete ih moći pomeriti dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

4. Kupite dobre tenisice

Za hodanje najbolje je izabrati obuću na predelu tabana obloženu mekanim uloškom, naročito u predelu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o tlo. Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje pa se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje patike čiji je središnji deo fleksibilan i koje dozvoljavaju takav pokret i koji pružaju podršku luku stopala, odnosno tabana (deo stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan) gde je pritisak na stopala tokom hodanja najveći.

5. Koristite štapove za hodanje

Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo da učvrstimo mišiće i smršamo pa su neizostavno pomagalo pri njihovom slavnom Nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima rade dinamični pokreti napred i nazad. Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagoreti 20 do 45 posto više kalorija nego da hodate bez štapova.

izvor: stil

Related Posts

%d bloggers like this: