Kako postaviti pločice: Postupak u slici i reči

Cena postavljanja pločica kreće se između 6 i 8 evra po kvadratnom metru a majstor Đura će vam u 10 koraka pokazati kako da sami postavite pločice na pravilan način.
Na početku, važno je da dobro pripremite podlogu što znači da ona treba da je ravna i dobro očišćena. Ukoliko ste u mogućnosti iscrtajte prostoriju i rasposred pločica prvo na papiru kako u toku postavljanja ne bi došlo do iznenađenja.

 

Postupak postavljanja pločica
Korak 1: Lepak iz džaka (npr: Ceresit CM11) pomešajte dobro sa vodom dok ne dobijete homogenu gustu smesu. Lepak se pakuje u džakove od 25kg a orjentaciona potrošnja lepka po kvadratnom metru pločica je 6 kg. Cena džaka lepka od 25 kg je oko 750 din.

Korak 2: Prethodno očišćenu podlogu razmeriti i olovkom iscrtati liniju početka prvog reda pločica.

Korak 3: Na deo površine zubastom špaklom naneti lepak. Izvučena rebra lepkom treba da se pruža u jednom pravcu.
<
Korak 4: Na celu površinu pločice nanesite lepak ali u suprotnom pravcu od rebara na pripremljenoj podlozi. Na ovaj način lepak je najpravilnije raspoređen na obe površine.

Korak 5: Postavite pločicu na obeleženo početno mesto (iz koraka 1).

Korak 6: Libelom proverite horizontalnost pločice. Prva postavljena pločice će vam služiti kao orjentir za sve ostale tako da je ova provera obavezna.

Korak 7: Ukoliko pločice treba da ukrajate koristite mašinu za sečenje ili brusilicu.

 

Korak 8: Pravilno ćete postaviti drugu pločicu ukoliko koristite plastične krstiće. Krstići se proizvode u više debljina tako da vaše fuge mogu biti od 1,5, 2 ili 3 mm.

Korak 9: Postavite ostatak pločica ponavljajući postupak nanošenja lepka i polaganja pločica uz pomoć krstića.

Korak 10: Još jednom proverite horizontalnost i eventualna odstupanja ispravite lupkajući gumenim čekićem po pločici. Ostavite lepak da se osuši minimum 24 sata.

 

Izvor: gradnja.rs

Related Posts

%d bloggers like this: