KAKO MORE LIJEČI: Zašto je dolazak na more koristan za vaše zdravlje

Grci su bili prvi koji su primijetili ljekovito dejstvo mora. Talasoterapija – liječenje morskom vodom, potiče iz Grčke. Koristila se za liječenje ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno delovanje na rane.
U Francuskoj su još sredinom 19. Vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba pomoću morske vode i onoga što se u njoj nalazi.
U čemu je tajna?
Morska voda sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima.

_
More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.
Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija.
Takođe, vazduh u blizini mora je zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme
Sunčanje ne donosi samo lijep ten, nego nas snabdeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate.
Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

_
Boravak na moru oslobađa od stresa. Što još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani vjetar i šum talasa…
Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.
More je idealno za sportske aktivnosti. Plivanje, ronjenje, aerobik u vodi, odbojka na plaži… Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja
More ublažava artritis i bolove u leđima. Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.
Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

_
Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.
I na kraju, plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči.

Related Posts

%d bloggers like this: