KADAIF: Stari recept za ukusnu domaću poslasticu!

Sastojci

– 1 vrećica rezanaca za kadif
– 200g maslaca
– 5 kašika ulja
– 400-500g oraha

za agdu

– 1kg šećera
– 3 kriške limuna
– voda

Priprema

Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu.Orahe krupno samljeti.

Pripremiti tepsiju,malo dublju.Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno.

Sada vruć maslac ,otprilike jednu trećinu ,kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa ravnomjerno rasporedimo orahe. Ostatak kadifa raširimo po orasima i lagano rukama pritisnemo. Prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upalimo na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Gotov je sa pečenjem kadase tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Čim smo kadaif stavili u rernu pristavimo agdu.Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif.

U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad.Dodamo i limun.Kada agda proključa smanjimo vatru i kuhamo je još 15 minuta .Nakon toga isključimo ringlu i skinemo šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo neka se malo ohladi ,otprilike 10 minuta.Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevamo kadaif.

Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još 3 miute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif .

Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još 2 minute.Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu. Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temp.

Related Posts

%d bloggers like this: