Doktor tvrdi da je ovo najzdravije povrće na svetu EVO ŠTA SVE MOŽE

SUDEĆI PREMA TVRDNJAMA DOKTORA RENGANA ŠATERJEA, BROKOLI BI TREBALO DA BUDE PRVI IZBOR LJUDI, KADA JE U PITANJU POVRĆE. ON TVRDI DA JE BROKOLI “ČUVAR ŽIVOTA”, A SVOJE TVRDNJE JE NEDAVNO IZNEO U BI-BI-SIJEVOJ EMISIJI “DOCTOR IN THE HOUSE”.
To zeleno povrće podstiče razvoj dobrih bakterija u crevima, koje podižu imuni sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog creva.

Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crevima utiču na zdravu telesnu težinu i da smanjuju rizik od obolevanja od psihičkih poremećaja, piše britanski Dejli mejl.

Prolaskom kroz tanko crevo, brokoli pomaže pri uspostavljanju ravnoteže imunog sistema. Nakon toga, vlakna koja se nisu svarila odlaze u debelo crevo, gde se nalazi većina crevnih bakterija.

Tamo se one nadovezuju na vlakna stvarajući tako kratke lance masnih kiselina, koji su izuzetno važni za zdravlje debelog creva, piše “webtribune”

Brokoli je, osim toga, dobar i za zdravlje srca, jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno na protok kiseonika kroz celo telo.

Stručnjaci savetuju da brokoli pre konzumiranja nasečete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi.

Brokoli pripada kupusastoj porodici povrća koja obuhvata kelj i karfiol, kupus i drugi zeleniš. Bogati su vitaminima, a imaju malo kalorija. Ovo povrće se ceni zbog korisnosti u borbi protiv raka, naročito pluća i creva.

Naučnici su otkrili da sulforafan, komponenta koja sadrži sumpor koja ovakvom povrću daje malo gorak ukus, može da inhibira enzim histon disitilas koji je zaslužan za napredovanje ćelija raka. Manji unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju. Samo jedna šolja seckanog brokolija sadrži 92 mikrograma vitamina K, mnogo više nego što je dnevna potreba našeg organizma za ovim vitaminom.

Konzumiranje neophodne količine vitamina K poboljšava stanje kostiju tako što pomaže absorbciju kalcijuma i smanjuje izbacivanje kalcijuma preko urina. Brokoli doprinosi i našim dnevnim potrebama za kalcijumom jer ga u jednoj šolji ima čak 43 miligrama

Share