Dodajte sodu kada kuhate jaja – a razlog je genijalan!

Za svaki problem postoji rješenje – rekli bi mnogi. I zaista je tako, barem kada su kuhana jaja u pitanju

Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život. Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo, piše “24sata“…

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja,dok se kuhaju u vodu dodajte kašičicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

– Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.

– Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuhanja.

– Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

– Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute.

– Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti gumenastiji.

– Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

– Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

Related Posts

%d bloggers like this: