Da li vi ostavljate jaja u vratima frižidera?? To je VELIKA GREŠKA koju svi radimo– evo gdje zapravo treba da stoje

Kako vi odlažete jaja? Kladimo se kao “sav normalan svijet”, odnosno u vratima frižidera koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja. I tu svi griješimo.

Naime, eksperti tvrde da je ovo najgore mjesto koje možemo da izaberemo za jaja jer je tu pretoplo za njih, piše “Zena“…

A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:

Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Provjerite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate da pravite od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate da ih poširate, gledajte da budu što svježija.
Dalje, kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona – tako ćete ih zaštititi od lomljenja, sprečiti brzo isušivanje i blokirati neprijatne mirise koji mogu da se rašire frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici frižidera.

Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa živim jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.
Ako ste sumnjičavi, testirajte svježinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Svježe jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.

I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mjesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata – bacite ih.

Related Posts

%d bloggers like this: