5 vrlo učinkovitih svakodnevnih vježbi za žene starije od 40!

Početak srednje dobi kritična je prekretnica u životu. Prema Kenu Foxu, profesoru i stručnjaku za vježbanje u funkciji zdravlja na Sveučilištu u Bristolu, u 40im se godinama mišićna masa počne smanjivati, a masne naslage se sve više nakupljaju. S ovim vježbama spriječi to i ukloni rizik od pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, problema sa srcem te nekih vrsta karcinoma…

Ne dopusti da ti se metabolizam uspori: Burpeeji

Kardio vježbe visokog intenziteta stimuliraju naš metabolizam, što je više nego potrebno nakon određene dobi. Kako bi suzbila usporavanje metabolizma, trebala bi raditi ovu vježbu jednom do dva puta tjedna. Počni sa serijom od 3 ponavljanja pa dodaj po jedno svaki sljedeći put.

Učvrsti se čučnjevima

Gotovo svaka žena žudi za lijepo oblikovanom stražnjicom, no čak i one najsretnije počinju gubiti svoj najveći atribut nakon četrdesete zbog smanjivanja mišićne mase. Pravilnim izvođenjem čučnjeva možeš učvrstiti cijelo tijelo i spriječiti ozlijede pri treniraju povećavajući svoju fleksibilnost.

Otkloni i spriječi bol u leđima: plank

Radiš li ovu vježbu 90 sekundi po 3 puta tjedno, oblikovat ćeš sve temeljne mišiće u našem tijelu: ojačava trbušnjake, prsne mišiće, i one koje se nalaze oko kralježnice. Tijekom izvođenja naš se trup zateže i jača donji dio leđa.

Spriječi artritis: diži utege

Kronična bol u zglobovima ‘napada’ sve dobi pa nikada nije prerano početi ju prevenirati, a jedan od najboljih načina za to je trening snage. No, ne moraš potrošiti sate i sate da bi to podignula ili dizala teške utege. Dovoljno je uzeti utege od 1 do 3 kile i 2 – 3 puta tjedno odraditi bazične pokrete, što će pak djelovati čarobno na tvoje tijelo.

Opusti guzu leđnim uzdizanjem

Sjedenje po cijeli dan u uredu može deaktivirati tvoje guzne mišiće što usporava brzinom pod kojom tvoje tijelo sagorijeva kalorije – tj. metabolizam. Istezanjem kukova u ovoj vježbi aktiviraš i mišiće stražnjice te se oslobađaš od stresa zbog cjelodnevnog sjedenja. Do podižeš kukove prema gore, stisni guzu i ne puštaj kontrakciju cijelo vrijeme, ni dok se vraćaš prema podu.

Ostani aktivna!

Tijekom dana probaj što više ostati aktivna pored ovih vježbi: prošetaj svoga peseka, vozi se biciklom što više (ako je moguće do posla i natrag), vježbaj kod kuće nekim spravama koje omogućuju lagani kardio, opuštaj se uz jogu. Ne samo da će ti i tijelo biti zahvalno, nego i psiha, jer sve od gore navedenih aktivnosti pozitivno djeluju na raspoloženje, a time će i proces mršavljenja i oblikovanja tijela biti lakši.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Share