Feta pogača

Sastojci

za testo

500 gr mekog brašna

100 ml tople vode

150 ml toplog mleka

1 kesica suvog kvasca

kašičica meda ili šećera

poka kašike soli

2 kašike ulja

1 jaje

nadev

100 gr masti ili margarina

200gr fete

za premazivanje pogače

1 žumace

2 kašike mleka

susam

Priprema

1.

U posudu staviti prosejano brašno, suve sastojke, ulje, jaje, toplo mleko i toplu vodu. Zamesiti testo. Ja testo zamesim u vanglici, a onda ga prebacim na, brašnom posutu, radnu površinu i tu nastavim mešnju. Malo mešnje, pa ga bacim na radnu površinu. I tako nekoliko puta. Time se u testo ubaci dosta vazduha. Kada ga rasečem nožem, a ono ovako šupljikavo, spremno je za narastanje. Vratim ga u vanglu i pokrijem kesom.

2.

Tako umešeno testo za, nekih 40 minuta je napunilo vanglicu.

Sve više za premazivanje peciva, umesto margarina, koristim mast. Tako i sada. Nju sam pomešala sa izgnječenom fetom.

3.

Testo sam, lagano, premesila i podelila na pola. Prvu polovinu, razvukla sam u pravougaonik veličine 28×38 cm. Nije to odmah bilo, ovako ravno, /tu je pica sekač da izjednači ivice/. Premazala sam celu površinu, ujednačenom smesom masti i fete.

4.

Onda sledi, preklapanje testa – ka ovamo.

Pa onda preklapanje testa -ka onamo.

6.

Opet premazivanje, ali samo do pola.

7.

I još jedno preklapanje, i malo tanjenja oklagijom.

8.

Isekla sam testo na 15 trouglova.  Poređala sam ih uspravno u tepsiju obloženu pek papirom, kraćom stranom ka ivici.

9.

Sad ide već lakše sa drugom polovinom testa. Ponovimo sve isto. Tepsija /prečnika 30cm/ je puna, vertikalno postavljenih, trouglića testa. Jedan mali okrajak testa sam, nešto kao ,uvrnula i stavila u sredinu.   Premazala sam celu pogaču, žumancetom pomešanim sa mlekom. Nabacala i malo susama, i posle 15 minuta stavila je  na pečenje, u prethodno zagrejanu rernu. Ja pečem testa na 200 stepeni, a opet vi najbolje poznajete svoju rernu. Za 30-35 minuta, pogača je gotova.

10.

Za to vreme, miris iz rerne je mamio moje izgladnelo dete. Nestrpljivo je zapitkivala-kad će više ta pogača-? Malo je reći da se narogušila, kada je videla foto-aparat. Zacvilela je-nećeš valjda sada da slikaš, a ja gladna… Na brzinu sam škljocnula 2-3 slike koje, kao i obično, mi ne idu od ruke.